FESTIVAL INFO 2017

 

INSTRUMENTS MAKE PLAY is een nieuw festival waarin makers en bespelers van zelf gebouwde en uitgevonden instrumenten centraal staan.

Het kan zijn dat de makers hun instrument dat ze zelf ontworpen hebben ook bespelen; dit in contrast met musici die een conventioneel instrument bespelen of makers die hun bouwsels volgens conventionele principes construeren. Er zit dus één schakel minder tussen de muzikant of de maker en zijn expressie. Dit brengt tegelijkertijd een interessante esthetiek met zich mee; is het niet die van het gebouwde instrument (dat van alles kan zijn, van een piepklein fluitfrutseltje, een zelf ontworpen stuk elektronica tot een manshoge installatie), dan is het wel van de afwijkende choreografie van de bespeler of een totaal nieuwe manier van instrumentenbouw.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de bouwers hun nieuwe instrumenten niet voor eigen gebruik maken. Vooral de laatste tien/vijftien jaar is er een hausse geweest aan bouwers van elektronica, enerzijds uit de circuit bending/noise scene, anderzijds in de modulaire synth scene waar het mogelijk is de meest uitzinnige zelfbouw te combineren met standaard gefabriceerde werkpaardjes dankzij het ‘eurorack’ systeem. Maar er zijn ook veel musici die misschien zelf geen bouwtalent hebben en toch ontevreden zijn met de mogelijkheden die het ‘normale’ instrumentarium hen biedt; het festival is ook bedoeld als eye opener voor hen en als manier om in contact te komen met bouwers die wellicht kunnen maken waar men al jarenlang in het geheim van droomt.

In Deventer, Rotterdam en Amsterdam vonden in november en december 2017 concerten, tentoonstellingen, workshops, een beurs en ontmoetingen plaats. Kunstenlab en De Perifeer in Deventer presenteerden de museale aspecten van een tiental makers in de vorm van een twee maanden lange tentoonstelling – met performance avonden op 1 en 8 december. In Worm Rotterdam vondt in de middag van de 2e december de eerste Zelfbouw Instrumenten kunstbeurs plaats, met voortdurende presentaties en showcases. In Amsterdam openden STEIM en het SoundLAB van het Muziekgebouw hun collecties voor het publiek, er mocht gespeeld en gebouwd worden met de hele familie en onder begeleiding van professionals. Voor een feestelijke ontmoeting tussen makers spelers en publiek was er een speciale avond in De Ruimte. Speciaal door het festival uitgenodigde makers die korte residencies hebben gedaan in de drie steden en met het daar ontwikkelde materiaal langs de drie steden trekken vormden het laatste onderdeel van het festival op 7, 8 en 10 december.

De serie wordt gecureerd en geproduceerd door Lukas Simonis (Klangendum/Worm – Rotterdam), Julie Dassaud (Kulter – Amsterdam) en Harco Rutgers (De Perifeer – Deventer).